Clujul devine un centru It important

centru it la clujApariţia unui pol de dezvoltare a serviciilor IT în zona Clujului apare ca o măsură firească, având în vedere că oraşul este deja un pilon principal al pieţei IT româneşti. Fără îndoială, absolvenţii de profil pregătiţi de universităţile clujene au contribuit la dezvoltarea industriei IT în Cluj, însă aceştia sunt deja prea puţini comparativ cu cererea existentă din partea firmelor. 500 de euro este cel mai mic salariu oferit unui proaspăt absolvent de facultate de către firmele de IT clujene.

Dezvoltarea acestui pol va genera o adevărată luptă între firmele de profil pentru atragerea specialiştilor. „În acest moment, în cazul IT-ului, pe piaţa muncii a apărut un dezechilibru, iar cererea este mai mare decât oferta. O creştere a numărului de companii de profil din zonă va genera o accentuare a acestui dezechilibru şi va ridica dificultăţi mai mari pentru angajatori”, susţine Monica Ion, managing partner al companiei de resurse umane Psihoselect.

Daca doriti sa veniti la Cluj va recomandam o cazare  Cluj la cele mai inalte standarde de calitate si in centrul orasului la Hotel Cluj. Hotel Univers T , hotel de 3 stele va asteapta in vecinatatea Iulius Mall, pe malul lacului Gheorgheni .

În cazul apariţiei unui deficit de personal pe piaţa muncii, companiile sunt obligate să ofere salarii mai mari şi astfel să devină mai atractive pentru actualii sau viitorii angajaţi. Doar că, în cazul acestui sector, specialiştii cred că o astfel de măsură nu poate fi luată. „Salariile din IT sunt deja mari, mai mari decât productivitatea muncii. O creştere a competiţiei pentru atragerea specialiştilor şi o majorare a salariilor ar putea determina firmele străine să renunţe la ideea de a veni în România, pentru că, dacă ar creşte şi mai mut salariile, raportul dintre costul cu forţa de muncă şi productivitate s-ar deteriora şi mai mult. Atunci, aceştia ar putea prefera să plătească salarii europene angajaţilor din ţara de origine, dar să beneficieze de o productivitate ridicată”, crede Monica Ion.

De aceea, tot mai multe firme din IT se orientează spre angajarea studenţilor în ani terminali, tocmai pentru a se asigura că vor avea specialiştii de care au nevoie în viitor. În plus specialiştii în resurse umane arată că oraşul Cluj-Napoca atrage deja specialişti în IT din alte oraşe, iar dezvoltarea polului IT ar putea intensifica această tendinţă. Şi directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj crede că varianta importului de forţă de muncă din alte judeţe nu poate fi exclusă. „Vor fi, cu siguranţă, absolvenţi de profil ai unor universităţi din alte oraşe din ţară sau chiar din Republica Moldova, care vor fi interesaţi să vină la Cluj, iar firmele de IT vor fi interesate să îi angajeze şi astfel să se acopere parţial nevoile companiilor de profil în privinţa resurselor umane”, susţine Daniel Don. Acesta mai spune că, în cazul în care acest pol va prinde contur iar oferta pentru specialiştii IT va creşte puternic, va fi necesar ca instituţiile de învăţământ superior din Cluj să crească numărul de locuri în facultăţile de profil şi astfel să regleze acest dezechilibru.

De aceeaşi părere este şi managerul AROBS Transilvania Software, Voicu Oprean, care susţine că „universităţile vor trebui să îşi regândească oferta în funcţie de modul în care se va dezvolta acest pol şi de ceea ce se întâmplă în acest moment pe piaţa muncii”. În plus, acesta crede că un alt aspect care ar putea determina creşterea numărului de specialişti în IT în Cluj ar fi stoparea fenomenului de migraţiei a acestora spre statele din Vest sau peste Ocean.

Sursa: http://alba.citynews.ro/economic/polul-it-din-cluj-creste-competitia-dintre-firme-pentru-atragerea-informaticienilor-216444

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu